Downshiftaamisen nousukausi

22 Elo

Istuttiin eilen iltaa ja puhe kääntyi downshiftaamiseen. Mietittiin, onko se vain ylemmän keskiluokan ylellisyyttä – Kontulassa ei paljoa taideta downshiftailla. Aiheesta puhutaan juuri nyt kaikkialla aina Anna-lehdestä Optioon ja Evitaan (tiedän, koska työni puolesta käyn läpi kaikki lehdet).

Option downshiftaajat pitävät sapattivuoden, golfaavat ja hoitavat puutarhaa. Evitan sankarit ottavat hatkat mainostoimistosta ja muuttavat maalle, jotta lapsilla on tilaa olla.

Olen myös ollut huomaavinani, että monet netissä asian puolesta puhuvat ovat tulleet seuraavalle etapille. Nyt kun se alkuperäinen oravanpyörä on taakse jäänyttä elämää, aletaan nettientrepreneureiksi – ruvetaan tahkoamaan rahaa uudella elämäntavalla. On superfoodguruja ja näin-perustat-kukoistavan-netti-bisneksen-ja-myyt-sen-miljoonalla -heppuja. Ympäri mennään, yhteen tullaan.

Hesarissa oli tänään ihana artikkeli vietnamilaisesta suurperheestä, joiden kahdeksan hengen ruokalasku on 150 euroa kuussa! Se on mahdollista, koska perhe kasvattaa itse kasviksensa, kalastaa ja kerää marjoja sekä sieniä. Tunsin kyllä pistoksen omassatunnossani. Jep, rakastan ahvenia, kantarelleja ja kesäkurpitsaa, mutta haen omani helposti kaupasta – eikä se ole halpaa. Jos downshiftaaminen on yhteiskunnallisten tarpeiden hierarkian huipulla, miksi paluu perusasioihin ja -elintapoihin on niin vaikeaa – vai juuriko siksi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: